Mysağlık
Hoşgeldiniz

Join the forum, it's quick and easy

Mysağlık
Hoşgeldiniz
Mysağlık
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ATTİLA AŞUT

Aşağa gitmek

ATTİLA AŞUT Empty ATTİLA AŞUT

Mesaj tarafından sairane Ptsi Kas. 01, 2010 9:50 am

5 Ekim 1939'da Trabzon'da doğdu. İlk ve ortaokulu, doğduğu kentte okudu;liseyi yıllar sonra Ankara'da tamamladı.
İlk yazı ve şiir denemeleri, “Ceylan”,“Arkadaş”, “KüçükAfacan” gibi çocuk dergileriyle, günlük "Tan” gazetesinin “ÇocukSayfası”nda yayımlandı. 1957 yılında, Trabzon Lisesi'nde öğrenciyken,“Hâkimiyet” gazetesinde profesyonel olarak çalışmaya başladı.O günden sonra bir daha basın yaşamından kopamadı. 1957-1969 yılları arasındaTrabzon'da yayımlanan birçok gazetede muhabir, yazar, teknik sekreter ve yayınyönetmeni olarak çalıştı. “Hâkimiyet”insahibi Ömer Turan Eyuboğlu 1960 yılındaölünce,gazetenin yayın sorumluluğunuve haftalık “Sanat Sayfası”nınyönetmenliğini üstlendi. “Kıyı”dergisinin kuruluş çalışmalarına katıldı. Bu arada, İstanbul'da çıkan “Dünya”,“Akşam”, “Milliyet” ve“Cumhuriyet” gazetelerinin Trabzon muhabirliğini yaptı. Ayrıca,1965-1969 yılları arasında, Trabzon’da kendi olanaklaryla, “SömürücülüğeKarşı SAVAŞ” adlı haftalıksosyalist gazeteyi çıkardı.
1969 yılında Ankara'ya yerleşti; GerçekAjansı, Anadolu Ajansı, TÜBA Ajansı’nda muhabir ve editör olarak çalıştı; kimikuruluşlarda Basın Danışmanlığı yaptı.
Siyasal nedenlerle 1972-1977 yılları arasında yurtdışında zorunlu göçmenliğiyaşadı.Yurda döndükten sonra“Politika” gazetesinde çalışmaya başladı. Bir ara, “YeniUlus” gazetesinin sanat sayfasınıyönetti. 1980-1981 döneminde, ÇağdaşGazeteciler Derneği’nin Genel BaşkanYardımcılığı görevini yürüttü..
12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra, 1 Mayıs 1981’de Ankara'da gözaltınaalındı. Mamak Askeri Cezaevi'nde 37 ay tutuklu kaldı. Daha sonra Askeri Yargıtay’caaklanınca yeniden basın yaşamına döndü; "Çağdaş”gazetesinde ve “Görüş” dergisinde sendikal ağırlıklı yazılar yazdı.
1988 yılında “Adımlar”dergisinin Ankara Haber Müdürlüğü’nü yaptı. 1990-1991 yılları arasında,Nükleer Savaşın Önlenmesi İçinHekimler Derneği’nin (NÜSHED) Genel Yönetmenliği’ni üstlendi, bu kuruluşun “SonReçete” adlı dergisini çıkardı.1993’te,Aziz Nesin’in başyazarlığınıyaptığı “Aydınlık”gazetesinde “Üçüncü Göz”yazılarını yazmaya başladı. Daha sonra “SiyahBeyaz” gazetesine Kültür-Sanat Editörü olarak girdi. 1998 yılındaaktif gazteciliği bırakarak kendini tamamen şiire ve yazı çalışmalarınaverdi. Edebiyatçılar Derneği’nce 1994’te yayımlanan “SIVASKİTABI / Bir Topluöldürümün Öyküsü” adlı belgesel yapıtın editörlüğünüyaptı.
Şiirleri, "Hâkimiyet SanatSayfası”nın yanı sıra, “Damla”,“Otağ”,“Dönemeç”,“YeniTürkü”, "Çağdaş Türk Dili”, "AnadoluEkini”, "Öykü-Şiir”, "Karşı”,"Kıyı”, "Trabzon”,"Mavi Nota”, “Gerçek Sanat”, "Promete”,“Yeni Biçem”, "Damar”, “İnsan”,"Edebiyat ve Eleştiri”, “Papirüs”,“Ürün”, “GüzelYazılar”, “Ağır Ol Bay Düzyazı”,“Pencere” dergileri ile "İlhanİlhan” (1983),“Nâzım Hikmet Vakfı Yıllığı” (1993),“Geçmişten GünümüzeTrabzon Şairleri” (1993) ve “HeceTaşları” (1997) adlı seçkilerde yayımlandı. Şiirlerinden bir seçmeyi,2001 yılında Serander Yayınları arasında çıkan“Acının Külrengi” adlı kitabında topladı. Köşe yazılarındanoluşan “Siyah Beyaz Yazılar” adlı dosyası da yakında yayımlanacak.
Çağdaş Gazeteciler Derneği, Dil Derneği,Edebiyatçılar Derneği üyesi ve“SürekliBasın Kartı” sahibi.

sairane
Profesyonel
Profesyonel

Mesaj Sayısı : 308
Reputation : 920
Kayıt tarihi : 28/10/10

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz