Mysağlık
Hoşgeldiniz

Join the forum, it's quick and easy

Mysağlık
Hoşgeldiniz
Mysağlık
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Çocuğunuz ve Güneş

Aşağa gitmek

Çocuğunuz ve Güneş Empty Çocuğunuz ve Güneş

Mesaj tarafından Dr.House Paz Eyl. 26, 2010 3:11 pm

GÜNEŞ VE ÇOCUĞUNUZ



0-1 Ay: Yeni doğan bebeğin, özellikle ilk günlerinde ortam ısısı normal sınırların üstüne yükseldiğinde terleme fonksiyonu yeterli olmadığından vücut ısısı yükselebilir ve bebeğinizi olumsuz etkileyebilir. Bebekler bu ortamda deri yoluyla çok miktarlarda sıvı kaybedebilirler. Bu nedenle bebeklerin yaz aylarından güneş ışınlarının dik olduğu saatlerde serin ortamlarda kalmasına ve oda ısısının 25 C derecenin üstüne çıkmamasına dikkat edilmelidir.

1-12 Ay: Kemik gelişimi için gerekli bir vitamin olan D vitamini güneş ışınlarının yardımıyla vücutta sentezlenir. Bu vitamin özellikle hayatın ilk yıllarında sağlıklı bir gelişim için şarttır. Her gün yarım saat; baş, kol ve bacakları çıplak olarak güneşlendirilen bebek vücudu için gerekli miktarı bu yolla sentezler. Cam, güneşin bu etkiye sahip ışınlarının geçişini engellediğinden cam arkasından güneşlendirmenin faydası olmaz.

1 Yaş ve Üzeri Çocuklar: Çocuğunuzun güneşten faydalanmasını sağlamalı ancak zararlarından korumalısınız.

Hangi Saatlerde? Zararlı güneş ışınları en yoğun olarak günün en aydınlık saatlerinde etki eder. Her yaştaki insanların bu saatlerde direkt güneş ışığına maruz kalmaktan sakınması gerekir. Sıcak günlerde bebek ve çocuklarınızı saat 10:00-16:00 arasında dışarı çıkartmamalısınız.

Nasıl Koruyalım? Koyu renkler güneş ışınlarını emerek zararlı etkilerinin yoğunlaşmasına neden olur. Bu nedenle sıcak günlerde kendinizin ve çocuğunuzun elbiselerini açık renklerden seçmelisiniz. Çocuğunuz güneşli havada dışarıda bulunacaksa güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruyucu kremlerden sürmelisiniz. Bu kremler her yaştaki çocuklar için kullanılabilir. Çocuğunuzun yaşı ne kadar küçükse faktör olarak belirtilen koruyuculuk düzeyi o kadar yüksek olanları tercih etmelisiniz.

Gölge Güvenli mi? Çocuğunuz gölgede de güneş ışınlarının zararlı etkisi altındadır. Bu yüzden sıcak havalarda güneş ışınlarının en dik geldiği saatlerde, gölgede dahi çocuğunuzu açık renk giysiler ve kremlerle korumalısınız.

Sıcaklar ve Çocuğunuz: Aşırı sıcak havalar hayatın her iki ucundakı insanları ve hastaları en fazla etkiler. Sıcak havada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çocuğunuzun artan sıvı ihtiyacıdır. Bebeğiniz ne kadar kücükse sıcak havadan o kadar fazla etkilenecektir. Çocuğunuzun ve bebeğinizin kaybettiği sıvıyı muhakkak yerine koymalısınız. Bebeğiniz için en uygun sıvı, su ve taze meyve sularıdır. Daha büyük çocuklarınız için su, taze meyve suları ve hafif tuzlu ayran arasında tercih yapabilirsiniz. Herşeye rağmen, sıcak havada bebeğiniz halsizleşti, yaptığı idrar miktarı (daha az sayıda bez kirlettiyse), göz yaşı ve ağız salgıları azaldı, başka bir neden olmaksızın ateşi yükseldiyse muhakkak doktorunuza başvurun.

Deniz ve Çocuğunuz: Sıcak günlerde çocuğunuzun da denize girerek serinlemesine engel olmamalısınız. Girilmesinin sakıncalı olduğu bildirilen kıyılar dışındakiler çocuğunuz için uygundur. Çocuğunuzu hiçbir zaman tek başına, kol ve bel simitleri takılı olmadan denize sokmayın, suda kendisini güvende hissetmesine yardım edin.

Havuz ve Çocuğunuz: Durgun sular çocuğunuza zarar verebilecek mikropları içerebilir. Özellikle sıcak günlerde çok sayıda insanın girdiği, günlük olarak suyunun değiştirilmediği, bakımının yeterince yapılmadığı havuzlar çocuğunuz için uygun değildir. Çocuğunuz muhakkak bir havuzu kullanacaksa onun temizliğinden ve güvenliğinden emin olmalısınız. Çocuğunuzun hiçbir zaman denizde olduğu gibi havuzda da tek başına, kol ve bel simitleri olmaksızın girmesine izin vermemelisiniz. Deniz veya havuz arasında tercih yapmanız gerekirse kararınız denizden yana olsun.

Dr. Demet Yardımcı ILIKKAN
Dr.House
Dr.House
Admin
Admin

Koç Mesaj Sayısı : 816
Reputation : 2468
Kayıt tarihi : 17/09/10
Yaş : 34
Nerden : İzmir

https://mysaglik.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz